Vad kostar det?

Vad kostar det egentligen att anlita hantverkare för renovering? Det ska vi försöka svara på här.

Priset beror förstås till stor del på vad det är du vill ha hjälp med. Vill du få köket omtapetserat eller ska du kanske bygga ut huset? Eftersom arbetets omfattning skiljer sig så mycket så är det svårt att räkna på totalpriser. Det vi istället gör är att vi berättar ungefär hur mycket olika typer av hantverkare kostar per timme.

Kom också ihåg att priserna kan variera beroende på exempelvis var i landet du bor. Generellt är priserna högre i större städer än de är på mindre orter, och det kan förstås också skilja sig mellan olika firmor. Allt som allt är det mycket som påverkar priset, och därför ska du bara se det här som ett ungefärligt exempel.

Uppskattade timpriserPenningar

  • För snickare, murare, golvläggare och målare ligger timpriset ungefär på 300-450 kronor per timme plus moms.
  • För elektriker, rörmokare, plattsättare, plåtslagare och takläggare ligger timpriset ungefär på 350-500 kronor per timme plus moms.
  • För byggkonsulter, byggprojektledare och arkitekter ligger timpriset ungefär på 750-1000 kronor per timme plus moms.

Minska kostnaderna med rotavdraget
Genom att använda dig av rotavdraget kan du minska kostnaderna för arbetet. Rotavdraget innebär att du får dra av max 30 % av arbetskostnaden. Det här gäller alltså inte kostnad för material utan bara för det arbete som hantverkaren utför.

Det är inte alla arbeten som räknas som rotarbeten, så tänk på att kolla upp detta innan. På Skatteverkets hemsida finns en lista på arbeten som ger rätt till respektive inte ger rätt till rotavdrag. Där kan du också läsa mer om vilka regler som gäller för att du ska få utnyttja rotavdraget.

Du måste till exempel vara myndig, betala skatt i Sverige och ha rotavdrag kvar att utnyttja. Den sammanlagda skattereduktionen för rot- och rutarbete (hushållsnära tjänster) får inte överstiga 50 000 kr per person och år, och du kan aldrig få mer i skattereduktion än du ska betala i slutgiltig skatt efter att dina avdrag är gjorda.